Γλυκό του κουταλιού βύσσινο τραγανό ή γλυκό του κουταλιού κυδώνι ;

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο, ιδανικό να συνοδεύσει μια μπάλα παγωτό καϊμάκι...τι λέτε; Να το δοκιμάσουμε; Ή μήπως γλυκό του κουταλιού κεράσι; Ό,τι και αν αποφασίσετε, με τον ίδιο τρόπο που θα πούμε εδώ θα το κάνετε. Όπως και το γλυκό του κουταλιού σταφύλι σουλτανίνα, και το γλυκό του κουταλιού κυδώνι κομμένο με μαχαίρι ή χοντρό ρεντέ.

Υλικά
Φρούτο και ζάχαρη σε αναλογία 1 : 1
Προσοχή στα φρούτα με κουκούτσι πρώτα πλένουμε με τα κοτσάνια τα φρούτα, ύστερα βγάζουμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και μετά ζυγίζουμε.
Λίγο ξινό ( για να μη ζαχαρώσει)
Λίγη αμπαρόριζα και αποφλοιωμένα ωμά ολόκληρα αμύγδαλα (για το κυδώνι και τη σουλτανίνα)

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφότου έχουμε ζυγίσει τα υλικά μας, στρώνουμε εναλλάξ σε στρώματα τη ζάχαρη και τα φρούτα (ζάχαρη-φρούτο-ζάχαρη-φρούτο κλπ).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Μετά τις 24 ώρες βγάζουμε από το ψυγείο, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.Μόλις λιώσει η ζάχαρη και ΠΡΙΝ βράσει το μείγμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φρούτο με στραγγιστή κουτάλα και το ζουμί που μένει το δένουμε να γίνει σιρόπι. ( Εδώ προσθέτουμε την αμπαρόριζα και τα αμύγδαλα όταν πρόκειται για το κυδώνι ή το σταφύλι).Αφού δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε πάλι μέσα το φρούτο και το ξινό ίσα ίσα να πάρει μια βράση χωρίς να λιώσει το φρούτο.Για τα βάζα και την αποστείρωση και το πως βάζουμε το γλυκό μέσα στα βάζα, ακολουθούμε τη διαδικασία στη συνταγή Μαρμελάδα Δαμάσκηνο .
Για τα γλυκά του κουταλιού κολοκύθα, καρπούζι που μπαίνουν στον ασβέστη ακολουθούμε τη συνταγή Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα .
Καλά κεράσματα.
 

Σχόλια