Ντοματάκι σε βάζο (σεκοβέ το βιομηχανικό) και σάλτσα ντομάτας για όλο το χρόνο

Τώρα που είναι καλοκαίρι και οι ντομάτες και τα ντοματάκια είναι εποχής και σε αφθονία, φτιάχνουμε τις σάλτσες μας για όλο το χειμώνα. Ντοματάκι σεκοβέ (το λεγόμενο βιομηχανικό...πομοντόρι διαφορετικά) για όλο το χρόνο, για τις σαλάτες,τα λαδερά, τους ντάκους.

Υλικά
Γυάλινα βάζα με φαρδύ στόμιο πλυμένα
Ντοματάκια πομοντόρια (σε ποσότητα που θέλουμε)

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει για το ζεμάτισμα.
Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό τα ντοματάκια μας καλά.
Πετάμε τα ντοματάκια στο βραστό νερό για 2-3 λεπτά και τα μαζεύουμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι που πατάει μέσα σε ταψί. Ξεπετσιάζουμε τα ντοματάκια και τα σφίγγουμε λίγο να φύγουν τα ζουμιά.Ταυτόχρονα έχουμε σε ένα βαθύ ταψί δίπλα μας (ή σε κατσαρόλα) τα καθαρά και πλυμένα βάζα και τα γεμίζουμε με τα ντοματάκια. Αφότου γεμίσουμε όλα τα βάζα κλείνουμε τα καπάκια (πλυμένα και καθαρά).Βάζουμε νερό μέσα στο ταψί (ή στην κατσαρόλα, λίγο πιό κάτω από το στόμιο των βάζων ) και υφάσματα ανάμεσα στα βάζα να μη σπάσουν. Βάζουμε το ταψί με τα βάζα στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία (~ 80- 100 Βαθμοί Κελσίου) περίπου για 50'-60' να πάρουν μια βράση και μέχρι να σφραγίσουν τα καπάκια ( τα καπάκια πρέπει να κάνουν καμπύλη προς τα κάτω, έτσι καταλαβαίνετε ότι πέτυχε η σφράγιση και τα ντοματάκια σας θα διατηρηθούν όλο το χρόνο χωρίς να χαλάσουν) -η γιαγιά Δόμνα προτείνει μπακίρα και χαμηλή φωτιά για τους παλαιότερους, νερό λίγο πιό κάτω από το στόμιο των βάζων και υφάσματα να μη τσουγκρίζουν τα βάζα.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ λοιπόν είναι τα βάζα να εχουν το ίδιο ύψος και γενικά να έχουν ομοιομορφία
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε ράφια σε σκιερό και δροσερό μέρος. Για να ανοίξουμε ένα σφραγισμένο βάζο όπως έχουμε ξαναπεί, πρέπει να βάλουμε λίγο αέρα στο καπάκι.Με ένα μαχαίρι, ανοιχτήρι, πηρούνι ανοίγουμε το καπάκι από το στόμιο χωρίς να το χαλάσουμε. Παίρνει λίγο αέρα και ανοίγει. Χρησιμοποιούμε όση ποσότητα θέλουμε από τα ντοματάκια μας και τα υπόλοιπα τα διατηρούμε μέσα στο βάζο τους, στο ψυγείο, ρίχνοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από πάνω πριν κλείσουμε ξανά το βάζο.
Το ντοματάκι είναι ωραίο ολόκληρο, έχει πλούσια σάρκα και τρώγεται απευθείας από το βάζο σε ντακοσαλάτα, αλλά και μαγειρεμένο σε όλα τα φαγητά μας.

Για τη σάλτσα ντομάτας
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ζεμάτισμα-ξεπέτσιασμα αλλά μετά κόβουμε τη ντομάτα σε κομμάτια, την αφήνουμε στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά και μετά αλέθουμε σε multi ή σε μύλο. Ρίχνουμε την αλεσμένη ντομάτα σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει.(Η γιαγιά Δόμνα ρίχνει και μια ασπιρίνη για συντήρηση στο μείγμα). Εαν θέλουμε προσθέτουμε κόκκινη πιπεριά σε κύβους ή καρότο τριμμένο στο ρεντέ ή μαϊντανό, σκόρδο και γενικά ό,τι μας ευχαριστεί. Εγώ προτιμώ σκέτη για να προσθέτω κάθε φορά στη βράση ό,τι θέλω.Αφότου βράσει η σάλτσα και ενώ είναι καυτή γεμίζω με κουτάλα, μέχρι πάνω σχεδόν, πλυμένα και καθαρά βάζα, κλείνω καλά με καθαρά και πλυμένα καπάκια και επιτόπου γυρίζω ανάποδα τα βάζα να ακουμπούν με το καπάκι στον πάγκο. Αφότου κρυώσουν τα τοποθετώ και αυτά σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Έχουμε λοιπόν την μυρωδιά και τη φρεσκάδα της ώριμης ντομάτας εποχής όλο το χρόνο να τη χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά μας.Στα κοκκινιστά ,στα λαδερά, στον κιμά.
Καλή επιτυχία.

Σχόλια