Αμπελόφυλλα στο βάζο ( τα "Μαγιάτικα")

Μπήκε η άνοιξη...έφυγε ο χειμώνας...τα λουλουδάκια ανθίζουνε...τα πουλάκια τιτιβίζουν...η πλάση αναγεννάται! Έτσι και η άμπελος! Αρχίζουν να πρασινίζουν τα κλήματα και να βγαίνουν τα φυλλαράκια τους.
 Το Μάϊο όμως (σας το λέω από τώρα για να λάβετε τα μέτρα σας...!!! να εντοπίσετε αμπέλι δικό σας, φίλου, γείτονα που να μη το ραντίζει με δηλητήρια...) ετοιμαστείτε μαζί με το Μαγιόξυλο που θα πιάσουμε, να βγούμε στη φύση και εκτός από λουλουδάκια και χορταράκια να μαζέψουμε και αμπελόφυλλα τρυφερά να τα συσκευάσουμε σε βάζα γυάλινα να τα έχουμε για όλο το χρόνο! να φτιάχνουμε σαρμαδάκια γιαλαντζί και σαρμαδάκια με κιμά!
 Εμείς στη Βόρεια Ελλάδα σαρμαδάκια λέμε όσα τα τυλίγουμε σε αμπελόφυλλα, ντολμαδάκια λέμε όσα τα τυλίγουμε στο λάχανο και αν είναι και το λάχανο τουρσί και βάλουμε και λίγη ντομάτα...εεεε τότε τα λέμε γιαπράκια! Απαπαπαπα!!! Τι θυμήθηκα τώρα! Την Κοζάνη που τα φτιάχνουν πολύ τα γιαπράκια! Ας μη πλατιάζω όμως...σε αυτή την ανάρτηση θα πούμε πως να συσκευάζουμε και να συντηρούμε σωστά τα αμπελόφυλλα!
Το μόνο που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι καλή διάθεση και καλή παρέα, μια σακούλα, ένα μαχαιράκι και ένα αμπέλι! Γιατί δε θα μαζέψουμε 5, 10...αν σκεφτεί κανείς οτι μια μαγειριά είναι περίπου 60 κομμάτια...καταλαβαίνετε...θα το μαδήσουμε το αμπέλι!!!
Κατά προτίμηση μαζεύουμε σε μέρα και ώρα που δεν έχει βρέξει και τα φυλλαράκια μας είναι στεγνά, όχι βρεγμένα, ούτε ιδρωμένα! Κόβουμε τα φυλλαράκια παρόμοιου μεγέθους (μεσαίου) αφήνοντας 2-3 χιλιοστά κοτσανάκι και προσέχοντας να μη σκιστεί το φύλλο. Αφότου μαζέψουμε την επιθυμητή ποσότητα τα πηγαίνουμε σπίτι, τα ανοίγουμε όσο μπορούμε και τα καλύπτουμε με καθαρά βαμβακερά υφάσματα (τραπεζομάντηλα ή σεντόνια για τέτοιες δουλειές...βλέπε σχετική αναφορά στον τραχανά) για 2-3 ημέρες να στεγνώσουν αν χρειάζεται και να μαραθούν για να μη σπάνε στο τύλιγμα. Ακολουθούμε διαδικασία αποστείρωσης βάζων βλέπε σχετικές οδηγίες στην ανάρτηση της μαρμελάδας από την προηγούμενη ημέρα αλλά τα καπάκια μόνο τα βράζουμε την ίδια μέρα και ώρα που θα γεμίσουμε τα βάζα.
Πως γεμίζουμε... Προσέχουμε τα φύλλα μας να είναι εντελώς στεγνά (ένα να υπάρχει νωπό...θα μουχλιάσουν όλα!) και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο ανά πέντε ή ανα δέκα. Τα τυλίγουμε σε ρολάκι όλα μαζί και τα βάζουμε όρθια σε βάζο με φαρδύ στόμιο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το βάζο. ΠΡΟΣΟΧΗ : ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΕΣΑ!!!ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΤΕΓΝΑ ΦΥΛΛΑ!!!
Βγάζουμε ένα βρασμένο καπάκι, το αφήνουμε ανάσκελα σε καθαρή πετσέτα να εξατμιστούν οι υδρατμοί και κλείνουμε ερμητικά το βάζο. Μέσα σε 2-3 μέρες τα φύλλα μέσα στο βάζο θα αρχίζουν να κιτρινίζουν...μην ανησυχήσετε...αν δε δείτε μουχλίτσα...χαχαχα...όλα πάνε καλά!
Τα βάζα φυλάσσονται σε στεγνό και σκιερό μέρος για ένα χρόνο περίπου. Όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ανοίγουμε το βάζο, πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα και σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας  πέντε- πέντε. Τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα για γέμισμα-τύλιγμα! Προσοχή η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου από έξω...η χνουδωτή από μέσα...γιατί έχω δει και το αντίθετο!!!( και δε το πίστευα! βέβαια έτσι, δεν υπήρχε αμφιβολία οτι ήταν χειροποίητα!χαχαχαχαχα!)
Επίσης προσπαθήστε να κάνετε καλή επιλογή στο αμπέλι (τα bio προτιμούνται!)για να μη καταλήξουν όλα τα φυτοφάρμακα στο πιάτο σας!

Σχόλια

  1. Καλημέρα...Χαίρομαι που σας γνωρίζω!!!Σήμερα φτιάχνω γλυκό κολοκύθα με τη συνταγή σας!!!Σας ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου άργησα πολύ να δω τα σχόλια...αλλά σε ευχαριστώ.Ελπίζω να βρεις πρακτικές συμβουλές εδώ κ να μου πεις κ πώς ήταν το γλυκό κολοκύθα!

      Διαγραφή
  2. Σας ανακάλυψα ψάχνοντας για μία καλύτερη συνταγή για το γλυκό κολοκύθα.Γιαγιά κι εγώ..σ' ευχαριστώ για τη συνταγή και χαίρομαι αφάνταστα που σας βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ εμείς χαιρόμαστε που μας βρήκατε...πείτε μας πως βγήκε το γλυκό!

      Διαγραφή
  3. kiria dominaden vazoume katholou alati sto nero k xontro alati sta matsakia??? an oxi ine poli kali k gia tous ipertaxkkous giati ego iksera mono stin salamoura sas EVXARISTOUME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Άννα, ισχύει οτι δεν βάζουμε ΤΙΠΟΤΑ άλλο μέσα στο βάζο.Ούτε νερό με αλάτι,ούτε λάδι...ΤΙΠΟΤΑ.Μόνο στεγνά και τρυφερά αμπελόφυλλα.Προσοχή να είναι στεγνά.Καλές μαγειρικές!

      Διαγραφή
  4. Βάλτε πιο σκούρα γράμματα γιατί μου βγήκαν τα μάτια, σας παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΑ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ...ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ ΟΤΙ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΧΑΝΟ.ΚΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΟΤΙ ΤΥΛΙΓΟΥΝΕ ΣΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να σας πω φίλη μου...έτσι τα λέει η γιαγιά.Ίσως στα μέρη της τα λένε αντίστροφα...

      Διαγραφή
    2. KE TA DIO INE ME AMPELOFILA APLA TO ENA INE ME KIMA KE TO ALO ME RIZI O LAXANOTOLMAS IN LAXANOTOLMAS

      Διαγραφή
  6. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν χρησιμοποιήσω κάποια φύλλα μόνο από το βάζο τα υπόλοιπα πως τα διατηρώ παλι για να μην χαλάσουν αφού τα έχω ανοίξει; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εφόσον ανοιχτεί το σφραγισμένο βάζο, για λίγες μέρες στο ψυγείο. Αλλά πρέπει να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς μαζεύουν υγρασία και μουχλιάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα αμπελοφυλλα που εχουν χνουδι απο την κατω πλερα κανουν για ντολμαδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου