Λικέρ κράνο

Υλικά
2 kg κράνα (Cornus mas)
νερό όσο για να καλυθφούν τα κράνα στην κατσαρόλα
1/2 kg  ζάχαρη
1 kg κονιάκ (πολλών αστέρων)
2-3 γαρύφαλλα ή και λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά
1 στικ κανέλας

Εκτέλεση
Αρχικά για όσους δε γνωρίζουν τι είναι τα κράνα, να διευκρινίσουμε ότι τα κράνα δεν είναι cranberries. H κρανιά είναι αυτοφυές συνήθως δένδρο του δάσους γνωστή από τα παλιά χρόνια για τους λαμπερούς κατακόκκινους καρπούς της(τα κράνα) που συλλέγονταν για φαρμακευτική χρήση καθώς και για να φαγωθούν φρέσκοι ή ακόμη και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.
Ένα από αυτά τα ποτά, το λικεράκι κράνων φτιάχνει και η γιαγιά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου
και μας το κερνάει όταν ερχόμαστε παγωμένοι από μια κρύα βόλτα στο χωριό, αν πονάει η κοιλιά μας από τους γνωστούς περιοδικούς πόνους του μήνα και όλα περνάνε αμέσως, και γενικά το κερνάει στους "μουσαφίρηδες". Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι must το λικέρ κράνων, βύσσινο, ρόδι αρκεί να είναι φτιαγμένο από τα χεράκια της οικοδέσποινας.
Τέλος Αυγούστου λοιπόν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μαζεύετε τα κράνα, αν έχετε κρανιές στην περιοχή σας, ή αν έχετε τοπική αγορά και τα βρείτε εκεί αλλιώς με άλλο φρούτο της αρεσκείας σας. Το ρόδι επίσης φτιάχνει υπέροχο σε χρώμα και άρωμα λικέρ.
Πλένουμε τα κράνα, τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε ίσα-ίσα με νερό και τα βράζουμε. Μόλις βράσουν και βγει ο χυμός τα σουρώνουμε, τα κρατάμε στην άκρη και το χυμό τον κάνουμε σιρόπι, προσθέτοντας τη ζάχαρη και βράζοντας μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Στη συνέχεια σε μεγάλη γυάλα και αφότου κρυώσει, ρίχνουμε το σιρόπι κράνου, τα κράνα, το κονιάκ και τα κανελογαρυφαλομοσχοκάρυδα κατά βούληση και  σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ή τριπλό τούλι (που τα δένουμε περιμετρικά με κορδελίτσα) αντί για πώμα για να προστατεύσουμε το λικέρ μας από έντομα και για να το αφήσουμε να αναπνεύσει μέχρι να γίνουν οι ζυμώσεις. Αφήνουμε τη γυάλα μας σε σκιερό μέρος για 2 μήνες. Μετά σουρώνουμε το μίγμα (1-2 φορές)και το φυλάμε σε γυάλινα μπουκαλάκια.
Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να έχουμε λικέρ με έντονο ζωηρό χρώμα, απόλυτα διαυγές, και ελαφρώς παχύρευστο.
Πίνετε πολύ εύκολα και χαρίζει γρήγορα μια αίσθηση ζεστασιάς καθώς δημιουργεί υπεραιμία στην κοιλιακή χώρα και απαλάσσει από πόνους κοιλιάς, εντέρου κλπ. Σύντομα θα σας δώσω και τη συνταγή για λικέρ που όλα τα υλικά μπαίνουν από την αρχή στη γυάλα, όπως το λικέρ βύσσινο, το λικέρ ρόδι αλλά και το ιδιαίτερο λικέρ βερύκοκο με κουκούτσια (σαν πικραμύγδαλο) που έφτιαχνε η αγαπημένη αδερφή της γιαγιάς μου η θεία μας η Σταματούλα που μας άφησε νωρίς.
Καλή επιτυχία.

Σχόλια

  1. sorry via to greeklish, endiaferon tropos gia to liqueur Alla exw Mia erotisi, to alcohol den exatmizete efoson den einai sfragismeni I guala?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου το αλκοόλ δεν εξατμίζεται, γίνονται και πολλές ζυμώσεις και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.Δοκίμασε το ανεπιφύλακτα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου