Μαρμελάδα δαμάσκηνο η "γλυκόξινη" και διαχρονική

Υλικά
Φρέσκα δαμάσκηνα διαφόρων ποικιλιών και επιπέδων ωριμότητας (στρογγυλά-οβάλ )
σε ποσότητα όση επιθυμούμε ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε

ζάχαρη θα τη μετρήσουμε σε συνάρτηση με την ποσότητα του πολτού του φρούτου (3:1=3 μονάδες μέτρησης πολτού με 1 μονάδα μέτρησης ζάχαρη)

λίγο νερό (1 ποτήρι στα 2 -3 kg  φρούτου)

ένα κλαδάκι βασιλικό

λίγο ξινό ή 1-2 ασπιρίνες (προαιρετικά για να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό χωρίς να μουχλιάσει)

δεύτερη κατσαρόλα με νερό για να βράσουμε ταυτόχρονα τα γυάλινα βάζα μαζί με τα καπάκια τους

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φρούτα και κατόπιν τα ξεκουκουτσιάζουμε. Αν δε θέλετε να χρωματιστούν τα χεράκια σας φορέστε γάντια γιατί τα δαμάσκηνα βάφουν! Θυμάμαι την πρώτη φορά που ξεκουκούτσιαζα με τον παππού δε μου το είπε και σηκώθηκα με κάτι χέρια...για ραντεβού!χαχαχα! χρωματισμένα νύχια, χαρακιές, σαν να πάλευα με λάσπες.Τα ρίχνουμε λοιπόν σε μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό να βράσουν και να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε συχνά να μη κολλήσει. Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περνάμε τα φρούτα από τον ανοξείδωτο μύλο πολτοποίησης.
Αν δεν έχετε, περάστε τα λίγο στο multi αλλά να μείνουν κομμάτια. Ορίζουμε ένα σκεύος ως μονάδα μέτρησης π.χ. ένα μεγάλο μπρίκι και με αυτό μετράμε τον πολτό του δαμάσκηνου. Για κάθε 3 μονάδες μέτρησης δαμάσκηνου προσθέτουμε 1 μονάδα μέτρησης ζάχαρης.
Ειδικά το δαμάσκηνο αφήνει μια ξινή γεύση και η μαρμελάδα μας θα γίνει γλυκόξινη. Αυτή άλλωστε είναι και η ιδιαιτερότητα και η διαφορετικότητα αυτής της μαρμελάδας που για εμάς που την τρώμε χρόνια είναι μια κλασσική, διαχρονική αξία. Εαν τη θέλουμε πιο γλυκιά ή αν τα φρούτα μας δεν ήταν αρκετά ώριμα η αναλογία μετατρέπεται σε 3 (πολτός) : 1,5 (ζάχαρη).
Το νέο μίγμα πολτός-ζάχαρη το βάζουμε με ένα κλωναράκι βασιλικού να πάρει άλλη μια με δυο βράσεις σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα να μη κολλήσει, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να στέκεται στο κουταλάκι. Προς το τέλος πετάμε το κλαδάκι του βασιλικού και προσθέτουμε στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού λίγο ξινό για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα μας και λιώνουμε προαιρετικά και 1-2 ασπιρίνες για να διατηρηθεί σίγουρα για καιρό. Βράζουμε άλλα 15 λεπτά.
Εκείνη τη στιγμή βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τα γυάλινα βάζα αφού τα έχουμε πλύνει καλά μαζί με τα καπάκια και τα αποστειρώνουμε (τα βράζουμε) και τα κρατάμε στην κατσαρόλα μέχρι να ετοιμαστεί η μαρμελάδα.
Έτσι όπως είναι ζεστή η μαρμελάδα γεμίζουμε μέχρι επάνω τα ζεστά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, κλείνουμε με το ζεστό καπάκι και γυρνάμε ανάποδα το βάζο (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.Για να ανοίξει ένα σφραγισμένο βάζο θέλει να πάρει λίγο αέρα πρώτα, οπότε παραβιάζουμε με ένα πηρούνι ή με ένα ανοιχτήρι λίγο το καπάκι από τα πλάγια και παίρνει λίγο αέρα και μετά ανοίγει.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την εφαρμόσετε για να κάνετε πολύ ωραίες σπιτικές μαρμελάδες από διάφορα φρούτα καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα. Μαρμελάδα ροδάκινο-νεκταρίνι, μαρμελάδα βερύκοκο, μαρμελάδα κεράσι, μαρμελάδα φράουλα, μαρμελάδα πορτοκάλι, μαρμελάδα μήλο, μαρμελάδα φυρίκι, μαρμελάδα ακτινίδιο, μαρμελάδα σύκο (ρετσέλι) και όποια άλλη γεύση φανταστείτε.
Απλώς σε κάποια φρούτα που λιώνουν πιό εύκολα προσπερνάτε το στάδιο του μύλου, ειδικά στη μαρμελάδα φράουλα που είναι ωραίο να μένουν και κάποια κομμάτια μέσα.
Καλές δημιουργίες!

Σχόλια