Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα γλυκιά κομμένη με αρίδα

Υλικά
1 kg κολοκύθα γλυκιά (σάρκα καθαρισμένη και κομμένη στο σχήμα της αρεσκείας σας)
2-3 κουταλιές της σούπας ασβέστης (από αυτόν που ασβεστώνουμε!)
1 kg ζάχαρη και  3/4 ποτήρι νερό για το σιρόπι( διότι η κολοκύθα βγάζει το δικό της)
1 κλωναράκι αμπαρόριζα, ένα ξυλάκι κανέλας ή ένα στικ βανίλιας αν προτιμάτε
προαιρετικά λίγα αμύγλαλα ωμά καθαρισμένα
χυμό μισού λεμονιού ή 1 (κοφτό) κουταλάκι του γλυκού  ξινό
Αρίδα

Εκτέλεση
Εμένα το γλυκό αυτό μου αρέσει σε σχήμα αρίδας.Αρίδα...αρίδα...αρίδα...τι είναι η αρίδα; Είναι ένα εργαλείο που κόβει σαν ελατήριο-σπείρωμα. Που θα τη βρείτε; Αν δεν έχει ο παππούς ή ο πατέρας σας, μπορεί κάποιος γείτονας...αν δεν βρείτε...θα κόψετε την κολοκύθα σε χοντρά, μακρόστενα κομμάτια (σαν χοντροκομμένες πατάτες τηγανιτές) ή αν έχετε διάθεση και υπομονή θα την κάνετε μπαλίτσες με το ειδικό εξάρτημα για το άδειασμα της ντομάτας ή του κολοκυθιού όταν τα κάνουμε γεμιστά.
Αραιώνετε σε μια λεκανίτσα με νερό τον ασβέστη και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας για 2-4 ώρες(αν έχετε χρόνο και για παραπάνω αφήστε το).Προσοχή να καλύπτονται από το μίγμα. Ο ασβέστης κάνει την κολοκύθα τραγανή από έξω αλλά θέλει την προσοχή του στο ξέβγαλμα.
Ξεπλένουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με χλιαρό νερό πολύ καλά και τα βράζουμε 2-3 νερά και πετάμε το νερό.Ο βρασμός να διαρκεί τόσο-όσο.Δε θέλουμε να βράσει το γλυκό αλλά να το καθαρίσουμε απ'τον ασβέστη.
Βγάζουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε να σουρώσει.Κάνουμε με μια βελόνα (σακοράφα...ξέρετε...χαχαχαχα!τη μεγάλη!ή με μια οδοντογλυφίδα) 2-3 τσιμπιματάκια σε κάθε κομμάτι εφόσον είναι κομμένο με αρίδα....διαφορετικά 1-2 τσιμπιματάκια στα μικρότερα κομμάτια.
Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι μόνο τη ζάχαρη και το νερό τόσο, ώστε αν στάξει μια σταγονίτσα να παραμένει συμπαγής και να μη διαλύεται(όχι πολύ πηχτό όυτε πολύ νερουλό).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σε δροσερό σημείο σκεπασμένο για 2-3 μέρες. Ξεκουράζεται η κολοκύθα, βγάζει και το ζουμάκι της και έτσι όπως είναι η κατσαρόλα την ξαναβάζουμε στη φωτιά και ξαναβράζουμε προσθέτοντας το χυμό λεμονιού (ή το ξινό) την αμπαρόριζα και την κανέλα και στο τέλος το αμυγδαλάκι.
Μπορεί η διαδικασία να σας φαίνεται χρονοβόρα σε σχέση με άλλες συνταγές στο διαδίκτυο, ή μπορεί να μη σας αρέσει η ιδέα του ασβέστη...όμως εμπιστευθείτε με και δε θα το μετανιώσετε...το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό,μυρωδάτο,τραγανό γλυκό του κουταλιού που από την πρώτη δαγκωνίτσα αισθάνεσαι αυτή την τραγανή κρούστα να σπάει και να σου γεμίζει το στόμα με το τρυφερό, ζουμερό και σωστά σιροπιασμένο εσωτερικό...όπως καταλαβαίνετε πιστεύω ότι αξίζει ο κόπος και η αναμονή καθώς το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
Αφού κρυώσει το φυλάτε σε γυάλινα βάζα,αν δεν καλυφθεί από το σιρόπι φτιάξτε και άλλο και καλύψτε το.Η τεχνική της αποστείρωσης των βάζων στη συνταγή Μαρμελάδα δαμάσκηνο η "γλυκόξινη" και διαχρονική.Το σερβίρετε σε πολύ κοντινά πρόσωπα ή το κρατάτε για πάρτη σας χαχαχαχαχα!Κάνει θραύση!
Με τον ίδιο τρόπο και για να μείνει τραγανό κάνετε και το γλυκό του κουταλιού καρπούζι με ασβέστη βάζοντας τον πάτο της φέτας (ροζ και άσπρο).
 Η συνήθης αναλογία φρούτου:ζάχαρης:νερού είναι 1:1:0,5 εκτός και αν το προτιμάτε πιό γλυκό γλυκό οπότε ακολουθείτε την αναλογία 1(φρ):1,5(ζαχ):0,5(νερ).
Για τα υπόλοιπα φρούτα που δε μπαίνουν στον ασβέστη όπως το γλυκό βύσσινο, το γλυκό κεράσι, το γλυκό σταφύλι σουλτανίνα, το γλυκό κυδώνι κλπ ακολουθείστε τη συνταγή Γλυκό βύσσινο ή κυδώνι ;

Σχόλια

  1. Πήρα αρίδι αλλά δεν ξέρω πως χρησιμοποιείται.Βγάζει το γλυκό σαν ελατήριο...Καλά είναι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Μαρία μου,σαν ελατήριο...όμορφα ίδια ελατηριάκια κ πολύ τραγανά.Πώς ήταν η εμπειρία σου;Σου άρεσε το γλυκό;

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τη συνταγή γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γλυκό μου είναι στο στάδιο αναμονής.Αυτό δροσίζεται στο μπαλκόνι και εγώ είμαι μέσα.Δε μας χωρίζει βέβαια μεγάλη απόσταση αλλά αρκεί για να αποφύγω τον πειρασμό...εχθές όσο ήταν μέσα, έφαγα το μισό...Δεν μ εμπόδισε το ότι δεν ήταν σιροπιασμένο μέχρι μέσα,ήταν τραγανό και πεντανόστιμο και τώρα που το σκέφτομαι τρέχουν τα σάλια μου.Λέω αύριο να το βράσω...φτάνουν δυο μέρες.Πόσο όμως να το βράσω; Μέχρι να δέσει το σιρόπι; Μήπως όμως δε μείνει τραγανό; Να το βράσω περίπου 15 λεπτά κ αν δε δέσει να το βγάλω και να δέσω μόνο του το σιρόπι; grandmadomna θέλω τη βοήθειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και άργησα να δω το σχόλιό σου,εφόσον το σιρόπι στο αρχικό στάδιο είχε δέσει σωστά πριν προσθέσεις την κολοκύθα την στραγγισμένη,το βράζεις λίγο οσο να απορροφηθούν τα υγρά και να ξαναδέσει.Μη σε φοβίζει παραμένει τραγανό!Πες μου όμως πως σου φάνηκε τελικά;

      Διαγραφή
  4. καλημέρα έφτιαξα εχθές αριδα και είμαι στην φάση αναμονής.Θα θελα να σας ρωτήσω μιπως το νερό που βάζουμε είναι λίγο?Γιατί το κοίταξα λίγο σήμερα και ζουμί δεν έβγαλε καθόλου η κολοκύθα και για σιρόπι μου φαίνεται λίγο αυτό που λέει η συνταγή κι έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς έγινε τελικά το γλυκό σας φίλη μου;Σε κάθε περίπτωση αν μετά την τοποθέτηση του γλυκού στα βάζα δεν καλύπτονται τα κομμάτια από σιρόπι,φτιάχνουμε έξτρα και συμπληρώνουμε.Απλώς αυτό το ξέρουμε αφότου το βάλουμε στα βάζα.Πείτε μου όμως πως έγινε το γλυκό σας;Τραγανό;

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου