Φτιάξε τουρσί...όσο ακόμα κάνει ζέστη!!!

Τουρσί πικάντικο...τουρσί γευστικό...τουρσί τραγανό και καμία σχέση με του εμπορίου!
Φτιάξε τουρσί ντομάτα πράσινη (αν έχεις αργήσει να φυτέψεις ακόμα βγάζεις...), φτιάξε τουρσί αγγουράκι, καρότο, πιπεριά "κέρατο" καυτερή και μη, τουρσί λάχανο (το αγαπημένο μου!!!), τουρσί μελιτζανάκι, "παπουτσάκι" δηλαδή μελιτζάνα γεμιστή με καροτάκι,αγγουράκι και λοιπά λαχανικά της αρεσκείας σου κομμένα σε μικρά κυβάκια και δεμένη με σπάγγο.Φτιάξε τουρσί mix!!!
Επιλογές πολλές...κουνουπίδι, μπρόκολο...ό,τι θες!Φαντασία και όρεξη να έχεις!Ζέστη να κάνει όταν το φτιάξεις και για 10 μέρες, σε σκιερό μέρος να το βάλεις, αλλά εκτός ψυγείου, να "ανάψει" που λέμε, και μη φοβάσαι τίποτα!!!Φτιάξε τώρα που ακόμα προλαβαίνεις να το τρως με τη φακή, τη φασολάδα και όπως αλλιώς θέλεις.
Η συνταγή απλή. Συλλέγουμε τα λαχανικά της αρεσκείας μας.(Κατά προτίμηση εποχής,δηλαδή το λάχανο ειδικά, καλό είναι να το βάλουμε Νοέμβρη και τα Χριστούγεννα θα το φάμε).Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε π.χ.τα καρότα και τα αγγουράκια μπαστουνάκια , οι πιπεριές ολόκληρες, η ντομάτα στα 4 ή 6 , το κουνουπίδι μπουκετάκια και γενικά σε όποιο σχήμα μας κάνει ανάλογα με το πώμα του δοχείου που θα το βάλουμε με εξαίρεση τη γεμιστή μελιτζάνα "παπουτσάκι" που εκεί τα κόβουμε κυβάκια. Καλό είναι ομοειδή λαχανικά να μπαίνουν μαζί πχ κουνουπίδι- μπρόκολο, καρότο-αγγουράκι-πιπεριά-ντομάτα, μελιτζάνες γεμιστές και λάχανο σε μπετονάκι λόγω μεγέθους. Επιπλέον σε κάθε δοχείο θα μπει σέλινο και σκελίδες σκόρδου κατά βούληση.
Σε μπουκαλάκι αναψυκτικού 500 ml (καλά ξεπλυμμένο) ή σε μπουκαλάκι γυάλινο της ίδιας χωριτηκότητας με πώμα που να κλείνει καλά βάζεις ό,τι λαχανικά επιθυμείς εναλλάξ, προσθέτεις ενδιάμεσα κατά βούληση το σέλινο και σκελίδες σκόρδου. Αφού το έχεις γεμίσει και δεν παίρνει άλλα λαχανικά ρίχνεις από πάνω 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι "σπυρωτό" δηλαδή χονδρό και 3/4 κουταλάκι του γλυκού ξινό. Προσθέτεις νερό μέχρι να γεμίσει το δοχείο, σφραγίζεις και το κάνεις σέικερ για να διαλυθεί το αλάτι και το ξινό. Το αφήνεις όπως είπαμε σε ζεστό αλλά σκιερό μέρος για 10 μέρες και μετά το βάζεις στο ψυγείο. Για σιγουριά άνοιξε ένα να δεις πόσο καλό έχει γίνει αλλιώς άφησέ το και άλλο να "ανάψει".
Για το τουρσί λάχανο σε μπετονάκι, μπορείς να το βάλεις ολόκληρο (να είναι ολόκληρα τα φύλλα) ή σε στυλ σαλάτα κομμένο στον τρίφτη για διαφορετικές χρήσεις. Τα ολόκληρα φύλλα εκτός από τη σαλάτα κάνουν και ωραίους λαχανοντολμάδες "γιαπράκια" που τα λένε στην Κοζάνη. Φαντάσου εεε... λαχανοντολμάς με λάχανο τουρσί αντί για ζεματισμένο....αααααααχ!Κόλαση!
Για την εκδοχή "παπουτσάκι" σκίζεις την μακρυά τη μελιτζάνα στη μέση και την παραγεμίζεις με τα κυβάκια των λαχανικών. Κατόπιν δένεις με σπάγγο για να μην αδειάσει.
Καλή καλή επιτυχία!!!Περιμένω τα σχόλιά σας από την εφαρμογή...

Σχόλια

  1. Μπράβο γιαγιά Δόμνα,είσαι φανταστική. Απ' ότι καταλαβαίνω είσαι και΄΄τεμέτερον΄΄.Λατρεύω την παράδοση, τη θεωρώ αξεπέραστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γιαγιά Δόμνα είναι πολύ κοντά στην παράδοση του Πόντου (έχει και γαμπρό Πόντιο) αλλά είναι Θρακιώτισσα.(γεννημένη στη Δράμα το 1933,αλλά οι γονείς της ήρθαν από Ανατολική Ρωμυλία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ πεστε μου εαν υπάρχει τουρσί χωρίς αλάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου