Πώς να φτιάξετε γιαούρτι αγελαδινό

Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 10 κιλά φρέσκο αγελαδινό γάλα πλήρες (κατά προτίμηση original...αλλά που να βρείς τώρα αγελάδα..τέλος πάντων...του εμπορίου). Αν έχετε ένα μικρό pyrexάκι ρίχτε το μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα, λειτουργεί σαν δείκτης...κάνει θόρυβο όταν αρχίσει το γάλα να βράζει και να φουσκώνει αλλά δε χύνεται...αν δεν έχετε...μμμμ...προσέχετε να μη σας χυθεί το γάλα!
Αφού λοιπόν πάρει το γάλα 1-2 βράσεις και φουσκώσει και ξεφουσκώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει...όχι πολύ...βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα και όταν η θερμοκρασία φτάσει στο να είναι ανεκτή (ούτε καυτό γιατί θα κόψει, αλλά ούτε και κρύο γιατί δε θα πείζει) φτιάχνουμε τη μαγιά γιαουρτιού δηλαδή παίρνουμε ένα κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι του εμπορίου από αυτά με την πέτσα ΑΛΛΑ αφαιρούμε την πέτσα και το αραιώνουμε με λίγο από το χλιαρό γάλα.
Κατόπιν ρίχνουμε τη μαγιά γιαουρτιού στην κατσαρόλα με το βρασμένο και χλιαρό πιά γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αυτή την κατσαρόλα την προσέχουμε σαν τα μάτια μας (όπως έκανε η γιαγιά για να μη τη χύσουμε ή πέσουμε μέσα) αλλά κυρίως την "κλωσσάμε"!!!Τη σκεπάζουμε με κουβερτούλα σε ζεστό χώρο, και περιμένουμε να πήξει το γιαούρτιιιιι. Θέλει περίπου 2-3 ώρες ανάλογα και με το τί έχουμε κάνει. Αν θέλουμε ρίχνουμε το μίγμα σε τάπερ για να είναι έτοιμο για ψυγείο.
Μετά από το διάστημα των 2-3 ωρών κοιτάζουμε να δούμε αν έχει πήξει, θα μοιάζει σαν ζελέ, το βάζουμε στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο...δε θα σας πω πως τρώγεται αλλά θα είναι το πιό γλυκό γιαούρτι που θα έχετε φάει...αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην επόμενη συνταγή της γιαγιάς Δόμνας που είναι ο τραχανάς πρέπει να το αφήσετε 2 μέρες στο ψυγείο να ξινίσει ελαφρώς από τη μαγιά.
Καλή επιτυχία!

Σχόλια